VIZIJA PAMETNOG DOMA

Neke stvari odrađujemo mehanički - zaključavamo ulazna vrata, gasimo svjetla, grijanje, pečnicu…iako o tome ne razmišljamo aktivno dogodi nam se da u jednom trenu nismo sigurni jesmo li odradili navedene radnje. U takvim slučajevima pomaže nam Smart home sustav.


Glavi razlog instalacije pametnog doma je praktičnost sustava.
Pametni dom označava automatizaciju i lagano upravljanje uređajima i procesima u kući putem pametnog telefona ili tableta, bilo da se radi o upravljanju rasvjetom, grijanjem, hlađenjem, roletama, bravom, nadzornom kamerom ili alarmnim sustavima.

Smart home sustav Vam omogućuje da upalite klimu na putu kući kako bi vas dočekao rashlađen prostor ili upalite grijanje u hladnim danima. Možete ugasiti ili upaliti rasvjetu, dignuti ili spustiti rolete, otključati vrata iz daljine i još mnoštvo toga...
Odlazite na godišnji, a brinu Vas provalnici? Tu je alarmi sustav koji će Vas obavijestiti o svakoj promjeni, te video-nadzor preko kojeg ćete u stvarnom vremenu vidjeti što se događa u Vašem domu.
Smart home nudi mnogo mogućnosti, tu smo naveli samo neke od njih.

Pametni dom znači i veću sigurnost.
Podesite Vaš sustav pametnog doma da imitira Vaš stil života.
Dok niste kod kuće, sustav može imitirati Vaš način života: uključivati i isključivati unutarnju i vanjsku rasvjetu, podizati i spuštati rolete, paliti i gasiti TV, radioprijemnik i dr, što je ponekad sasvim dovoljno da obeshrabri mogućeg provalnika. U slučaju provale, pametna kuća iznenadit će uljeza: uključit će alarm, cjelokupnu rasvjetu, podići rolete , a Vama dojaviti porukom kako bi ste preko video nadzora mogli vidjeti što se dešava oko ili unutar Vašeg doma.

U slučajevima poplave, pametna kuća isključit će glavni ventil vode, glavno napajanje strujom čime će spriječiti moguće štete, a Vama poslati SMS poruku. Sličan scenarij može se provesti i kod dojave požara. 

Jedan pametni uređaj ne čini pametni dom. Kada je više uređaja uključeno u sustav, tada imate veću kontrolu nad svojim domom.

OSNOVE SMART HOME SUSTAVA

Uvesti kompletni automatizirani sustav u cijelu kuću većini nas uveliko premašuje budžet. Zbog toga postoje osnovni sustavi koje potom možete nadograđivati ovisno o svojim potrebama i mogućnostima.

Osnovni paketi za pametnu kuću najčešće dolaze s nekim od ovih uređaja: senzori pokreta, video nadzor/kamere, pametne žarulje, termostat ili pametne utičnice. Oni će Vam omogućiti da upravljate temperaturom i rasvjetom u svojem domu, pratiti što se događa kada Vas nema i automatizirati rad pojedinih kućanskih aparata.

Pametni dom ne zahtjeva posebna tehnička znanja budući da se svime upravlja na zaslonu pametnog telefona ili tableta.

Da bi kuća bila pametna, za to je potreban internet. Točnije, sustav je potrebno spojiti na internetsku mrežu u Vašoj kući. U slučaju da nestane interneta, pametni uređaji postat će obični.